Iedere zorgprofessional dient in staat te zijn adequate BLS te kunnen uitvoeren. Dit is uitsluitend mogelijk door het succesvol afronden van een gecertificeerde BLS training. Het BLS certificaat is 2 jaar geldig, daarna dient (tweejaarlijks) een herhalingscursus plaats te vinden.
Belangrijkste aandachtspunten tijdens BLS
- Minimale interruptie borstcompressies
- Diepte borstcompressies: 5-6 cm
- Frequentie borstcompressies: 100-120/min
- Beademing geschiedt in het ziekenhuis uitsluitend via pocket-mask of bag-valve mask met aangesloten zuurstof (15 l/min)
- Duur inademing 1 sec, waarna wachten op uitademing; totaal van tijd beademingen 10 sec.
- Gebruik head-tilt, chin-lift of jaw-thrust voor vrijmaken luchtweg tijdens beademing; indien getraind in gebruik: gebruik oropharyngeale tube (guedell of mayo-tube)
- Indien AED aanwezig is: zorg voor zo spoedig mogelijk aansluiten van AED voor defibrillatie; volg aanwijzingen AED altijd op.
Ieder lid van een reanimatieteam dient (multidisciplinair) getraind te zijn in ALS. Idealiter middels een gecertificeerde ALS cursus. Het ALS certificaat is 2 jaar geldig, maar het verdient de aanbeveling binnen het eigen ziekenhuis vaker te trainen.
Belangrijkste aandachtspunten tijdens ALS
- Faciliteer het reanimatieteam daar waar mogelijk; volg de aanwijzingen van de teamleider op
- Het ALS algoritme zoals weergegeven is het basisalgoritme zoals voorgeschreven door de Nederlandse Reanimatieraad en European Resuscitation Council.
Geef feedback
Indien u vragen of opmerkingen heeft over de inhoud van deze pagina kunt u hier feedback geven aan de redactie van Het Acute Boekje.