Leptospirose wordt opgelopen via direct contact van beschadigde huid of slijmvliezen met gecontamineerd water. Expliciet vragen naar (zoet)watercontact is essentieel, maar kan soms lastig zijn. Bij twijfel dient leptospirose in de differentiaal diagnose te worden opgenomen. De incubatietijd varieert van 2 tot maximaal 30 dagen. Het komt wereldwijd voor, met name in (sub)tropische landen als Zuidoost Azië, maar ook in Nederland. Denk hier dus ook aan als een patiënt niet in het buitenland is geweest.
Meestal aspecifiek met koorts, hoofdpijn, spierpijn, conjunctivitis, soms braken en/of huiduitslag. Het ziektebeeld kan variëren van milde griepachtige verschijnselen tot levensbedreigende vormen als de ziekte van Weil met icterus, nierinsufficiëntie en (long)bloedingen.
Conjunctivale vaatinjectie (kan een onderscheidende bevinding zijn!). Let op icterus, bloedingen.
Zie Koorts uit de tropen. Bij < 11 ziektedagen PCR op bloed (ook mogelijk op urine, liquor). Serologie na 5-7 ziektedagen.
Geef feedback
Indien u vragen of opmerkingen heeft over de inhoud van deze pagina kunt u hier feedback geven aan de redactie van Het Acute Boekje.